yazarlar

BİLBO BAGGINS KÖYÜNÜ TERKEDİYOR


 

 

HOBBİT : BEKLENMEDİK YOLCULUK
YÖNETMEN: PETER JACKSON

SENARYO: FRAN VALSH,PHILIPPA BOYENS,PETER JACKSON,GUILLERMO DEL TORO

OYUNCULAR:  MARTIN FREEMAN, IAN MC CALLEN,RICHARD ARMITAGE,CATE BLANCHETTE,HUGO WEAVING.

 

“Toprağın içinde bir kovukta bir Hobbit yaşardı” insanlık tarihinin en fazla okunan macerasını başlatan cümle olur. Oxford’da Ortaçağ İngilizcesi Profesörü olan J.J.R.Tolkien’in 1937’de “Hobbit”i bu açılış cümlesiyle çocuklar için bir şeyler yazmaya başladığında, tüm zamanların en ünlü romanı olan “Yüzüklerin Efendisi”nin başlangıcı olacağını nasıl bilecekti ? ”Yüzüklerin Efendisi” beyazperde de Peter Jackson’ın yönetiminde 3 milyar dolar gişe getirisiyle tarihin en fazla seyredilen üçlemesi oldu. Son bölüm "Kralın Dönüşü"ün gösterime girmesinden on yıl sonra, her şey öykünün en başına dönüyor. Mutlu bir Hobbit olan Bilbo Baggins’in maceraya atılması anlatılıyor. Köyündeki mutlu ve rahat yaşamından asla ayrılmayı düşünmeyen Bilbo, büyücü Gandalf’ın ısrarlarına dayanamaz ve 13 cüceyle yollara düşer. Hedef cücelerin kötü ejderha Smaug’a kaptırdıkları Yalnız Dağ’daki toprakları geri almaktır. Orta Dünya sakinleri olan Elfler, Orklar, Goblinler, Troller sıraları geldikçe bu yolculuğu engellemeye çalışırlar.
 
 
 




Hikayenin can damarı yüzüğün Baggins tarafından ele geçirilmesi oluyor. Bilindiği üzere “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinin başlangıcında yüzük Baggins tarafından yeğeni Frodo’ya verilmişti. Bu kez yüzüğün Bilbo’ya nasıl geçtiğini öğreniyoruz. Bir mağarada Gollum’la ilk kez karşılaşan Baggins anlamını ve değerini bilemediği yüzüğü ele geçirir. Gollum’un ısrarla geri istemesi üzerine yüzüğün değerli olabileceğini düşünür. Aralarındaki bilmece oyunu ve kovalamaca önemine yakışır bir görsellikte sunuluyor.

Tolkien’in eseri üzerine yapılan felsefe açılımları içinde en doğru olanı umudunu kaybetmemek üzerine olanıdır. Kendilerinden kat be kat güçlü düşmanlar karşısında mücadeleden hiç vazgeçmeyen, Baggins ve cüceler sıradan insanı simgelerler. Açgözlülüğün simgesi olan yüzük ve hazineler ise savaşların en büyük nedenidir. Gollum sahip olduğunu kimseyle paylaşmama ihtirasının yalnızlığını temsil eder karanlık mağarasında. Bilbo açısından ise yolculuk bir olgunlaşma, benliğini keşfetme süreci olur.

Peter Jackson fantastik dünyayı tasvir ettiği Bilbo’nun anayurdu Shire, Elrond’un vatanı Ayrıkvadi, Goblinlerin yeraltı sığınakları gibi tasarımlarda dehasını bir kez daha kanıtlıyor. Savaş sahnelerinde 3D etkisi çok hissedilmese de, geniş açı planların bolluğu görselliğe müthiş bir zenginlik ve epik anlam kazandırıyor.

10 yıllık bir ayrılıktan sonra eski bir dosta kavuşmanın heyecanını yaşatan, 160 dakikalık görsel bu şöleni izlemek gerekiyor.     

     

l                 

No comments:

Post a Comment