yazarlar

OSCAR’I BEKLERKEN


27 Şubat gecesi Kodak Theatre dağıtılacak 83.Oscar ödüllerinin adayları belli oldu. Her yıl adayların açıklanmasından sonra Oscar’ı Beklerken yazısını yazmaktan özel bir keyif alıyorum. Bana bir şekilde, geçmişte sadakatle yazdığımız bayram tebriklerini hatırlatıyor. 12 adaylık ile “King’s Speech-Zoraki Kral”, 10 adaylık ile “True Grit-İz Peşinde” en iddialı filmler.

“Zoraki Kral” akademinin hoşlandığı türden bir dönem filmi. İkinci Dünya Savaşı geliyorum dediği yıllarda, İngiltere tahtına çıkması gereken varis Prens Albert kekemeliği yüzünden zor durumdadır. Konuşma terapisti Lionel Logue’un sıra dışı yöntemleri ile bu özrünün üstesinden gelmeye çalışır. Hafif bir tebessüm ile seyredilen dramda, kekeme kral rolünde mükemmel bir oyunculuk sergileyen Colin Firth Oscar’a en yakın aday. Colin Firth, Geofrey Rush ve Helena Bonham Carter’ın sürüklediği film festivallerden bir çok ödül ile döndü. Oscar kazanması sürpriz olmayacak. 
Yılın en farklı filmi olan “Başlangıç-Inception” hak ettiği en iyi film ve özgün senaryo dalları olmak üzere 7 adaylık aldı fakat yönetmen Christophe Nolan garip bir şekilde aday gösterilmedi. Senaryonun kafa karıştırıcı yönü akademi üyelerinin çok hoşuna gitmedi anlaşılan.
Darren Aranofsky “Güreşçi” den sonra bu kez bir balerinin dramını “Siyah Kuğu-Black Swan” da psikolojik gerilimle anlatıyor. Filmi sarmalayan  “Kuğu Gölü Balesinin” eşsiz müziği, Nathalie Portman’ın mükemmel performansı,sanrılar ve tedirgin atmosfer, akılda kalan bir film ortaya koyuyor. Portman Altın Küre’den sonra en iyi kadın oyuncu ödülünün bir numaralı adayı.
“İki Kadın Bir Erkek-The Kids Are All Right” birinci sınıf oyuncular ile çevrilmiş başarılı bir bağımsız komedi. Annette Bening, Julianne Moore, Marc Rufallo üçlüsü başarılı oyunculuklar ile lezbiyen çift ve sperm donörü ilişkisini ilginç bir hikayeye dönüştürmüş . Annette Bening Altın Küre’de komedi dalında en iyi kadın oyuncu seçildi, bunu bir kez daha tekrarlaması zor gözüküyor. “Oyuncak Hikayesi 3-Toy Story 3” animasyonda değil film kategorisinde aday fakat şansı yok denecek kadar az. “Gerçeğin Parçaları-Winter’s Bone” karanlık atmosferi ve baş roldeki genç oyuncu Jeniffer Lawrence’in performansı ile dikkat çeken bağımsız bir film. Kayıp babasını arayan genç kızın tüm zorluklara ve tehditlere göğüs germesini anlatan film Amerika'nın orta yerinden tedirgin edici bir çevre ve karakterler sunuyor.

Bakalım 27 şubat pazar gece yarısından sonra bizi ne sürprizler bekliyor.           

No comments:

Post a Comment