yazarlar

 ANGELINA JOLIE VE JOHNNY DEEP VENEDİK’TE


TURİST-THE TOURIST
YÖNETMEN: FLORIAN HENCKEL VON DONNERSMARCK
OYUNCULAR: ANGELINA JOLIE, JOHNNY DEEP, PAUL BETTANY, STEVEN BERKHOFF

Beklentileri karşılamayan filmler arasında ‘Turist-The Tourist’ bu yıl ilk sırayı açık ara kazanır. Angelina Jolie ve Johnny Deep’i bir araya getirmek dışında özelliği olmayan, biraz aksiyon sosu katılmış romantik bir komedi var karşımızda. Venedik’in güzellikleri arka planı süslerken ön planda Angelina Jolie şık kıyafetler içinde manken edasında salına salına yürüyor. Johnny Deep ise nevi şahsına münhasır oyunculuğunu sergiliyor, yaratıcılığını hissettiriyor, fakat onun için hafif kalan, üzerine yapışmayan bir karakter . 

Yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck 2005 tarihli Fransız yapımı ‘Anthony Zimmer’in Hollywood kalıplarında serbest bir tekrarını sunuyor. Seyirci için sürpriz olması gereken final, çok önceden tahmin edilebilir olunca, geriye eğlendirici bir seyirlik kalıyor.
Kaynak filmi anımsacak olursak, Jerome Salle’ın 2005’de yazıp, yönettiği ‘Anthony Zimmer’ Fransızların Oscar’ı sayılan Caesar ödüllerinde en iyi ilk film ödülünü kazanmıştı. Sophie Marceau ve Yvan Natalle’ın başrollerini paylaştığı film, öykünün sürprizini finale dek saklamayı başarırken oyuncu uyumu ve gerilim açısından da sınıfı geçiyordu. Orijinalinde Paris ve Nice’de geçen kovalamaca bu kez Paris ve Venedik ekseninde geçiyor. Zeki bir suçlu olan Zimmer kara para aklamaktan İnterpol tarafından tüm dünyada aranmaktadır. Plastik cerrahi ile yüzünü değiştirmiş olan suçlunun nasıl gözüktüğünü kimse bilmemektedir. Uzatmalı sevgilisi Elise (Angelina Jolie) onun gizlice ulaştırdığı bilgiler ile hareket etmekte, polis de peşinde adım adım izleyerek Zimmer’e ulaşmaya çalışmaktadır. Elise sevgilisinden gelen bir mektup sonrası, onunla buluşmak için Paris’ten Venedik’e gitmek için trenle yola çıkar. Tabi peşinden polisler de. Trende tanıştığı Frank (Johnny Deep) adında bir Amerikalı turisti peşindekileri yanıltmak için yem olarak kullanmaya karar verir. Frank sakin, içine kapanık kendisini terk eden karısının üzüntüsünden kaçmak için kendisini Avrupa’ya atmış bir matematik öğretmenidir. Elise’in baştan çıkarıcılığına, cazibesine dayanamayan Frank onunla Venedik’in lüks otellerinden birisine yerleşir.
Florian Henckel von Donnersmarck, 2007’de ‘Başkalarının Hayatı-Das Leben der Anderen’  en iyi yabancı film Oscar’ını kazandı. Oscar sonrası tanınan film, tüm zamanların en iyi filmleri  listesine girmeyi başardı.  Berlin Duvarı yıkılmadan önce Doğu Alman istihbarat teşkilatının, sisteme tehlikeli olabilecek aydınları izlemesi, izleyenin ve izlenenin kaçamadığı son, müthiş bir politik dram olarak anlatılır. İlk uzun filmi ile başyapıt armağan eden Donnersmarck’ın Hollywood’a transferinden sonra ilk filmi merakla bekleniyordu. Turist’in senaryo ekibinde Oscar sahibi iki isim var: Christophe McQuarrie (Olağan Şüpheliler) ve Julian Fellowes (Gosford Park).Öyküde derinden hissedilen Kayser Sose benzeşmesi tahminenMcQuarrie’yi projeye çeken nedenlerden birisi olmalı. Zayıf diyaloglar, zorlamaca aksiyon, romantizm pırıltısı taşımayan bir aşk üzerinden yürüyen bir senaryonun bu ekip tarafından yazılmış olması şaşırtıcı. Öykünün ağır, aksak akışı en önemli problemi olarak dikkat çekiyor.
Angelina Jolie, kötü kadın (femme fatale) karakterinde Audrey Hepburn’dan ödünç aldığı, bir romantik komedi prensesi edasında salınıyor. Johnny Deep ise kendisine yakışmayan bir rolde, Jolie ile tutturamadığı kimyadan muzdarip. Tim Burton filmlerindeki ayrıksı karakterlerin  oyuncusu Deep için böylesine şablon bir rol eğreti duruyor. Yan rollerde Paul Bettany(Acheson), Timothy Dalton(Jones), Steven Berkhoff(Ivan), Rufus Swell gibi uluslar arası iyi oyuncular dikkat çekiyor. Tecrübeli görüntü yönetmeni John Seale arka planda Venedik’in güzelliğini adeta bir karakter gibi kullanarak, yönetmenin istediği aydınlık ve renkli kareleri ustaca çekmiş. 
Venedik ve iki ünlü oyuncu yetiyorsa kaçırmayın derim.                              

No comments:

Post a Comment