yazarlar

" UNSTOPPABLE "

DURDURULAMAZ

Yönetmen: Tony Scott

Oyuncular: Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson.



İyi bir aksiyon için gerekli olan temel öğeleri sıralayacak olursak ilk olarak , adrenalini yükseltecek aksiyon sahneleri, karakterlerin içini doldurabilmek ve aksiyon sahneleri ne kadar mantık sınırlarını zorlasa da mantıklı(sayılabilecek) bir final akla gelir. Durdurulamaz bu konuda üzerine düşeni yerine getirerek, 95 dakika içinde adrenalini yeterince yükseltmeyi başarıyor.  Bir tek karizmatik  kötü adam eksik, onun yerine de kontrol altına alınamayan  tren var. Şüphesiz, 2001 yılında benzer bir olaydan esinlenerek yazılan senaryo, seyircinin ilgisini arttırırken, olayla empati kurmasını sağlıyor.
Will (Chris Pine) çaylak bir makinisttir, Frank (Denzel Washington) ise 28 yılı devirmiştir. Günlük çalışma programının bu iki adamı bir araya getirmesi dışında bir ilişkileri yoktur. Frank’i şirketleri göndermeye çalışmaktadır, ya emekli olacaktır ya da kazandığının yarısına çalışmaya devam edecektir. Bu nedenle işe alınan çaylaklar tecrübeliler tarafından sevilmezler. Will özel yaşamında sıkıntılı bir dönemden geçmekte, eşiyle boşanma aşamasındadır. Kafası bu nedenle biraz dağınıktır, Frank’in ise yetişkin iki kızı ile mutlu bir yaşamı vardır. Arka arkaya gelen beceriksizlikler sonunda bir tren ana istasyondan sürücüsüz yola çıkar ve gittikçe hızlanır. Bir zaman sonra trenin önünde durulamaz olur. Patlayıcı kimyasal ile yüklü dört vagonun varlığı geçtiği yerleşim alanları için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Tren Pennsylvania’nın içlerine doğru saatte 200 km sürat ile seyretmeye başlar. Birilerinin bazı riskleri göze alması gerekmektedir.         
Tony Scott aksiyonda tempoyu baştan sona dingin tutması ile tanınan bir yönetmendir. Bu dinginliği bir kez daha baştan sona başarıyor. Hızla giden trenin önden, yandan, tepeden ve alttan yaptığı kısa çekimler ile tehlikesini seyirciye mükemmel hissettiriyor. Bu çekimlerin gücünü arttıran dingin bir müzikte eklenince aksiyon dört dörtlük oluyor. Birbirine zıt karakterde ve usta/çırak hiyerarşisindeki iki karakterin gittikçe artan dayanışmasını, felaket filmlerinin jargonuna uygun yerleştirdikten sonra kötü olarak da küçük hesaplar yapan bürokratları seçiyor. Fakat esas düşman durdurulamayan tren olduğundan bürokratların kötülüğü kimseyi ilgilendirmiyor. Sık sık TV’de son haberlere bağlanması öykünün gerçeklik duygusunu arttırıyor. Filmin süresini de uzun tutmayarak seyircinin adrenalin salgısını tadında bırakıyor. Aksiyon filmlerinde tecrübeli olmak böyle bir şey olsa gerek. Akrabalık bağları olduğu filmler arasında sürati düşmeyen otobüsün sürüklediği ‘Speed-Hız Tuzağı’ veya felaket filmlerinden ‘Twister-Hortum’ sayılabilir. Onlarda da zamana karşı bir yarış ve birilerinin kahramanlığa soyunması vardır. 
Türünün gereklerini yerine getiren dört başı mamur bir aksiyon. Fazla söze gerek yok.                

No comments:

Post a Comment