yazarlar

Bitik Ruhlar Kenti


 

Yönetmen: Allen Hughes

Oyuncular : Mark Wahlberg, Russell Crowe, Catherine Zeta-Jones. 

“Bitik Şehir-Broken City”  New York’un arka planda karanlık bir dev gibi yükseldiği öyküsünde,  entrika dolu politika ilişkilerini anlatıyor. İlişkilerin karanlığı adeta tüm kenti kaplıyor. Kent  karanlık, güven vermeyen, vahşi bir yaşam alanı duygusu yansıtıyor. Koltuğu kaybetmemek ve çıkarlarını korumak adına “sevgili halkım her şey sizin için” nutukları atan Russell Crowe’un canlandırdığı belediye başkanı Hostetler kimliği, kirli politikacı şablonunda oldukça evrensel anımsamalara yol açıyor. Politik yolsuzluklara çomak sevmeyi seven Amerikan sineması bir kez daha demokratik gözükme örneği sunuyor. Bu tür entrikaların birçok ülkede örtbas edildiğini, ilgilenenlerin de susturulduğunu biliyorlar. Bu durumda göreceli olarak demokratik gözükmeyi mükemmel satıyorlar.



Tekrar belediye başkanı seçilebilmek için tüm şartları zorlayan, her türlü pisliği yapmaya hazır Hostetler, karısının kendini aldattığından şüphelenmektedir. Özel detektif Billy Tagart’dan (Mark Wahlberg) 50.000 dolar karşılığında karısını izleyerek fotoğraflarını çekmesini ister.  Billy ise yedi yıl öncesi sokak ortasında yaptığı infaz sonrası suçsuz bulunmuş, karar uzun süren tartışmalara yol açmıştır. Takip sırasında başkanın eşi Cathleen Hostetler’in (Catherine Zeta- Jones) rakip aday Vaillant’ın seçim kampanyasını yöneten Paul Andrews’la (Kyle Chandler) gizlice buluştuklarını görür, fotoğraflarını çeker. Diğer aday Jack Vaillant (Barry Pepper) ise iyi okullarda okumuş, ekonomi de uzmandır, fakat Hostetler gibi feleğin çemberinden geçmemiştir. Hostetler’in ön plana çıkardığı şehrin varoş semtini yıkarak, yeniden inşa etme projesinin ardında karanlık ilişkiler, yüksek kazanç kapıları  vardır.

Yönetmen Allen Hughes’ü 2001’de kardeşi Albert ile birlikte yönettiği, Johnny Deep’in başrolde oynadığı “Cehennemden Gelen-From Hell” ile tanıdık. 2010’da Denzel Washington’un oynadığı “Eli’nin Kitabı-Ellis Book” geldi. Her iki filmde temponun aksamaması ve karanlık atmosferleri kurmadaki başarısıyla dikkat çekti. Hughes ayni başarıyı “Bitik Şehir” de tekrarlıyor. Tek aksaklık filmin inandırıcı olmasında yatıyor. Hiç kimsenin masum olmadığı, politika- iş dünyası yumağına,  o kadar fazla entrika yüklenmiş ki “bu kadar da olmaz” dedirtiyor. Tek ahlaklı insan yok ortada. İlişkiler derinliğine bir bakışla değil, politik sahnenin istediği kadar yansıtılıyor.Başkanı canlandıran Russell Crowe’un abartılı kötülüğü bir süre sonra karton bir kimliğe dönüşüyor. Mark Wahlberg yine mahallenin “harbi” delikanlısı olarak beklentiler içinde kalıyor. Zeta Jones ise sanki başka bir filmde oynuyor. En göz dolduran karakter entrikacı emniyet müdürü oynayan Jeffrey Wright.

Karakterlerin yüzeyde kaldığı, orta karar, oyuncu kadrosuyla ilgi çekebilecek bir politik gerilim.

         

                    

 


No comments:

Post a Comment