yazarlar

Aşk acısı ve kan davası


Su ve Ateş
Yönetmen ve senaryo : Özcan Deniz
Oyuncular: Özcan Deniz, Yasemin Allen, Pelin Akil.

Yetmişli yıllarda başlayan arabesk furyasının en önemli aktörleri türkü geleneğinden gelen şarkıcılar olmuştu.  Özcan Deniz acılı aşk filmleri çeken türkü sanatçısı geleneğinin yeni ismi olma yolunda hızla ilerliyor. Geçtiğimiz yıl yönettiği ve başrolde oynadığı “Evim Benim” ile önemli bir gişe başarısı yakalaması, seyircinin arabesk bazlı acılı aşklara olan ilgisinin azalmadığını gösteriyordu. Kitlelerin sevdiği bu ruh durumunu tarif eden arabesklik “Su ve Ateş”’in de kalp atış ritmini belirliyor. Aşkın imkansızlığına eklenen kan davası ve güneydoğu kültürünün moderniteyle olan uyumsuz ilişkisi hikayenin omurgasını kuruyor. İstanbul’da havuzlu villalarda yaşayıp, kan davasını hala bir varoluş şeklinde kabullenmek bu çelişkinin en canlı örneği oluyor.



Hikaye Londra’da tanışan Haşmet (Özcan Deniz) ve Yağmur (Yasemin Allen) arasındaki aşkla başlıyor. Yağmur’un dil eğitimi için geldiği kente Haşmet ise kan davası şiddetinden uzaklaşmak için kardeşi ve can yoldaşı ile gelmiştir. Yaşamı çocuk saflığında yaşayan Yağmur’un dünyası, Haşmet’in kan ve şiddetle sertleşmiş kalbini yumuşatır, koşulsuz bir aşka düşerler. Bir yılın sonunda Haşmet’in ailevi problemleri halletmek için İstanbul’a dönmesiyle tasasız ve mutlu günler biter.
Prodüksiyonun kalitesi ve 2:35:1 boyutlarında sinemaskop çekim, başarılı kurgu filmin artıları. En büyük artısı Yasemin Allen’in perdeden taşan ışığı. Duru güzelliği romantik bir aşk öyküsüne çok yakışıyor. Yumuşaklığı Özcan Deniz’in sert bakışlı, doğulu yüz ifadesi karşısında tam bir tezat sunuyor. Öykü akışı da  ilk bölümdeki klip estetiğindeki Londra bölümü sonrası ikinci bölümdeki sert ve dramatik İstanbul bölümüyle tezat içinde.
Kan davasına yeni bir bakış açısı getirmeyen finali, durumun ilkelliğini olduğu gibi yansıtıyor. Arka planda sürekli akan yüksek volümlü acılı müzik ve bol gözyaşı filmin en büyük eksileri. Geriye kalan “daha lahmacun yiyecek kıvama gelmedik” repliği kısa sürede toplumdaki yerini alacak gibi.     

No comments:

Post a Comment