yazarlar

BİR CİMCİMENİN DÜŞLERİ


 

 

2012’ nin en sevimli film karakteri yedi yaşında bir kız çocuğu oldu. Hushpuppy (Cimcime) adındaki zeki bakışlı, bu siyahi çocuk “Düşler Diyarı-Beasts of the Southern Wild ”nın anlattığı gerçek ve masal arasında seyreden öykünün, 2013 Oscar’ının en iyi film kategorisinde aday gösterilmesinde önemli rol oynadı. Quevenzhané Wallis adındaki bu küçük oyuncunun başarısı gözden kaçmadı, en iyi kadın oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Hem de Oscar tarihinin en genç ikinci oyuncusu olarak. “Düşler Diyarı” festivallerde bu yıl aralarında Sundance ve Cannes da olan toplamda 36 ödül kazandı.



Hushpuppy ve babası Louisiana’nın Küvet (Bathtup) olarak anılan suyla kaplı bölgesinde, küçük bir kara parçası üzerinde yaşam savaşı veren insanlardandır. Kentliler tarafından sefalet olarak adlandırılacak bu yaşam koşulları, oranın insanları için vazgeçilmez ve terk edilemez bir yaşam şeklidir. Hükümetin bu bölgeyi terk etmeleri için yaptığı tüm baskılara direnerek adeta ideolojik bir duruş gösterirler. Bilmeyenin bu kara parçasının Amerika’ya ait bir yer olduğuna inanması hakikaten zor.

Bu zorlu koşullar Hushpuppy’nin yaşama olumlu bir gözle bakmasını asla engelleyemez. Evreni birbirine uyumlu parçalardan oluşan bütün olarak düşünür, en sıkıntılı anlarında bu bütünden bir parçanın bozulduğuna hükmeder. Buzullardan düşen parçalar bozulan parçalardır ve kıyamet alametidir. Yaşamında en büyük sorunları, evi terk etmiş annesine duyduğu özlem ve babasının sonradan öğrendiği hastalığıdır. Babası onu koşullara uyum sağlayacak şekilde dayanıklı ve avcı olarak yetiştirmeye çabalamaktadır. Düşlerinde gördüğü tarih öncesine ait dev bizonlar doğanın yıkılmasıyla her şeye hakim olacak kötülüktür.

Film gerçeği ve kurguyu masalsı bir dille harmanlıyor. Bu dünyaya ait değilmiş gibi gözüken bu diyar, ne yazık değişen iklim koşullarında, buzulların erimesiyle karşımıza çıkabilecek bir gerçek. Genç yönetmen Zeitlin Louisiana’nın bu bölgesine geleceğin felaketini kurgulamış. Hushpuppy’nin düşleri, hayvanları kalp seslerini dinleyerek anlamaya çalışması, babasının önce ölümsüz olduğuna inanması, sonra onu bitkilerle iyileştirmek istemesi öykünün masalsı yönüne hizmet eden öğeler. İlk uzun metrajında belgeseli ve masalı bağdaştırırken, göz yaş bezlerini de harekete geçiriyor Benh Zeitlin.      

              

         

No comments:

Post a Comment