yazarlar

TEKSAS KIRSALINDA GARİP BİR AİLE

 


YÖNETMEN: WILLIAM FRIEDKIN
OYUNCULAR: MATTHEW Mc CONAUGHEY. EMILE HIRSCH, GINA GERSHON, THOMAS HARDEN CHURCH

Katil Joe hazmı zor bir film. Şiddet yüklü sahneler, birbirinden arıza karakterler, absürd  mizah, köhne mekanlarla tedirgin edici seyirlik sunuyor.  Amerika’da NC-17 kategorisinde değerlendirilen filmi,  17 yaşından küçüklerin ebeveynleri eşliğinde dahi izlemeleri yasaklandı. Film ABD’de sadece 14 salonda gösterime girebildi.  Kutsal aile kavramının tüm değerlerini yerle bir eden, şiddeti ve seksi tüm çiğliyle ön plana çıkartan film, Tracy Letts’in yazdığı tiyatro oyunundan beyazperdeye uyarlanmış. 

 
Filmin 77 yaşındaki yönetmeni William Friedkin tüm zamanların en başarılı korku klasiği “Exorcist- Şeytan” ve Oscar ödüllü “French Connection-Kanunun Kuvveti” filmlerinin yaratıcısı olarak çağdaş sinemanın kilometre taşlarını döşeyen ustalardan.  Bu durumda yaşlı kurdun ne demek istediğini, alt metne yüklediklerini deşifre etmek şart oluyor. Öykü tamamen insan içindeki kötücüllüğün ortaya çıkmasıyla ilgili öyküyü anlatıyor. Kutsal aile, kutsal bakire, insani her türlü ahlaki değer parçalanıp çöpe atılıyor. Tarantino veya Coen Kardeşler’in yaptığı gibi şiddet abartılı mizah duygusuyla sarmalanıp verildiğinde, seyirci için daha kolay izlenir hale dönüşüyor. Friedkin ise kara mizahı arka plana atıyor, dramatik ve ödünsüz dille insan kötücüllüğünü gözler önüne seriyor. Bu kanlı, absürd hikayeyi tedirgin olmadan izlemek mümkün değil. 
Olaylar Teksas kırsalında tüm ahlaki değerlerin kaybolduğu konteyner bir evde geçiyor. Chris (Emile Hirsch) yerel mafyaya olan borcunu ödeyemeyince babasının kapısını çalar. Baba (Thomas  Harden Church) ikinci evliliğini yaptığı Sharla (Gina Gershon) ve ön sekizli yaşlardaki kızı Dottie (Juno Temple) ile yaşamaktadır. Baba da parası olmadığını söyleyince Chris iyi bir hayat sigortası olan, evi terk ederek onları ortada bırakan gerçek annelerini öldürtmeyi teklif eder. Bu iş için anlaştığı kiralık katil,  gerçekte polis olan Joe’dur (Matthew McConaughey). Peşinat isteyen Joe istediği parayı alamayınca genç Dottie ‘yi ister. Chris buna karşı çıkar fakat çaresizlik yakasına yapışmıştır artık.

Eski, orta ve yeni kuşağın deneyimli isimleri oyuncu kadrosunu oluşturuyor. Her biri teatral oyunculuklarla öykünün sertliğini yumuşatmaya çalışıyor . Örneğin kötü polis/katil Joe’da Matthew McConaughe, karizmatik, etkileyici konuşan katil profillerinden çıkarımlarını “cool” bir karakterde toplamış.  Thomas Harden Church ve Emile Hirsch baba oğul da rahatsız edecek kadar salak ve beceriksizlerdir.  Gina Gershon kendisine çok yakışan “femme fatale” karakterine iyi bir dönüş yapıyor. Filmin anahtar karakteri Dottie’ de ise Juno Temple masumiyetinin örttüğü  fettanlığı mükemmel kullanıyor. 

Teksas kırsalında yoksulluğun ve yozlaşmanın doğurduğu şiddeti abartılı ve pervasız şekilde gösteriyor Katil Joe. Ne kadarı kara mizah, seyircinin takdirine kalmış.          

No comments:

Post a Comment