yazarlar

EVLİLİK VE ÇOCUK ROMANTİZMİ ÖLDÜRÜR MÜ ?

       

 


MÜKEMMEL PLAN-FRIENDS WITH KIDS
YÖNETMEN,SENARYO;JENNİFER WESTFELDT
OYUNCULAR:ADAM SCOTT, JENNİFER WESTFELDT, MAYA RUDOLPH, JON HAMM,MEGAN FOX.

        


Evliliğin romantizmi öldürüp öldürmediği arkadaş sohbetlerinin en sevilen, üzerinde bol bol geyik yapılan konularının başında gelir . “Friends with Kids-Mükemmel Plan” New York ta yaşayan üç çiftin ilişkileri üzerinden bu konuya küçük ölçekli bir gözlem sunuyor. Başlangıçta evli iki ve evli olmayan bir çiftin çocuksuz yaşamlarından kısa bölüm izliyoruz. Mutlu, çocuksu, seks odaklı bir restoran sohbeti geçiyor aralarında. Hatta çocuklarıyla gelmiş olan yan masalara kızıyorlar.  Buradan dört yıl sonrasına sıçrayan öyküde dünyaya gelmiş çocuklarıyla evli iki çiftin yaşamlarında eskinin uçarılığından eser kalmadığını anlıyoruz. Onların çocuklu yaşamlarına oranla, evli olmayan Jason (Adam Scott) ve Julie’nin (Jennifer Westfeld) yaşamlarıysa son derece rahattır. Aralarında bir aşk ilişkisi bile yoktur, yıllardır aynı apartmanda ikamet eden, çocuklukları bir arada geçmiş,  kanka düzeyinde iki dosttur. Kısa süreli aşk ilişkileriyle mutlu olup, evliliğin sorunlarına/sorumluluklarına karışmadan işleri idare ederler. Bireysellikleri yaşamlarında mutluluk gibi gözükmektedir.  Jason bir gün aniden Julie’ye evlenmeden çocuk yapmayı teklif eder. Julie’nin nın yaşı doğurganlık sınırının sonuna yaklaşmaktadır ve O Jason’ın gözünde mükemmel bir anne adayıdır. Planın ilk bölümü yani doğum safhası sorunsuz işler. Her iki tarafta kısa süre sonra özgür yaşamlarına geri döner. Bu geriye dönüş Julie’yi çok mutlu etmez, anneliğin duygu dünyasında bazı şeyleri değiştirdiğini fark eder.    

Film modern yaşamın içindeki alternatif ilişkileri, klasik kalıplarla karşılaştırıp söylemini  “insan sonunda yine kalbinin sesini dinler” noktasına getiriyor. Olaylar doğal akışında büyük sürprizler içermeden gelişiyor. Çiftlerin değişen iç dünyalarını yemek masası etrafındaki hararetli konuşmalarından izliyoruz.  Leslie (Maya Rudolph) ve Alex (Chris O’Dowd) çocuk büyütme stresini aralarındaki ilişkiye de taşıyarak klasik ebeveyn kimliğine bürünürler. Missy (Kristen Wiig) ve Ben (Jon Hamm) arasında ise sevginin yavaş yavaş tükendiği görülür. Tanık oldukları bu gelişmeler Jason ve Julie’nin evlenmeme konusundaki kararlarını daha da güçlendirir.           

Yönetmen, senarist ve başrolde Julie karakterini oynayan Jennifer Westfeldt çevreyi genişletmiyor, konuyu dağıtmıyor, aynı karakterler üzerinden insani ilişkileri içi dolu diyaloglarla incelemeye alıyor. Bağımsız sinemada daha önce “Ira and Abby”, “Kissing Jessica Stein” filmlerinde yapımcı,  senarist ve başrol oyuncusu olarak dikkat çekmiş olan Westfeld ilk yönetmenlik denemesinde final bölümüne dek başarılı. Farklı yöne gidecek gibi gözüken öyküyü, finalde “kendini iyi hisset” şablonu içine yatırması başarısını aşağıya çekiyor.

 Megan Fox ve Edward Burns öykünün akışına yakışan yan karakterler olmuş. Evlilik, çocuk sahibi olmak, özgür yaşam konularına getirdiği gerçekçi bakış açısıyla izlenmeye değer.
            

                 

No comments:

Post a Comment