yazarlar

KABADAYI GİBİ KABADAYI

KABADAYI GİBİ KABADAYI

 19 Aralık 2007

Yönetmen: Ömer Vargı     Senaryo: Yavuz Turgul
Oyuncular: Şener Şen, Kenan İmarzalıoğlu, İsmail Hacıoğlu, Rasim Öztekin, Aslı Tandoğan, Ruhi Sarı, Süleyman Turan.

Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği 'Züğürt Ağa', 'Muhsin Bey', 'Aşk Filmlerinin Unutulmazı
Bir Eşkiya, bir Kabadayı çoğunluğun cesaret edip, göze alamadıkları işlere kalkıştıkları için onların bilinç dışı eylemlerinin temsilcileri oluyor. Bilinç dışı patlamanın, eylemin karakter yansıması Yavuz Turgul filmlerinde hep Şener Şen’in usta oyunculuğunda şekillendi. Kendi halinde sadece varlığını sürdürmeye çalışan bir insanın değişimini onun kadar iyi oynayabilecek bir oyuncu olmadığına artık inanır olduk.
Eskinin raconuna sahip yoksulların, mağdurların koruyucusu emekli kabadayı Ali Osman (Şener Şen) artık yaşamdan fazla bir beklentisi olmadan gün doldurmaktadır. 25 yıl önce hapse girerken ayrıldığı eski eşinin ölüm yatağında yaptığı bir itiraf ile tüm yaşamı hareketlenir. Yirmi beş yaşında bir oğlu olduğunu öğrenir. Kenar bir barda DJ olarak çalışan Murat’ın (İsmail Hacıoğlu) sevgilisi yüzünden bara dadanan mafya tiplerle başı belaya girmek üzeredir. Liderleri pozisyonundaki Devran (Kenan İmirzalıoğlu) her türlü pis işe bulaşan uyuşturucu bağımlısı psikopatın tekidir. Murat’ın kabullenmekte zorlandığı babasına, sevgilisiyle birlikte sığınmasıyla, sorun artık Ali Osman’ın olur. Devran ısrarla kızı istemektedir. Gerçekte Devran’ın arkasında tepede konuşlanmış güç odakları vardır. Ali Osman tüm eski silah arkadaşlarının desteğiyle yola çıkar.


Bu kez yönetmen koltuğunda oturan Ömer Vargı yıllardır birlikte çalıştığı Yavuz Turgul’un senaryosunu muhteşem bir sinema diliyle yansıtmış. Bu kadar dizinin ve klipin çekildiği sektörde sinematografik anlatıma sahip, uygun mizansenli çok az Türk filmine rastlar olduk. Dizi ve kliplerden gelen müsamere havasında yapay mizansenler veya teknik gösteri olsun diye gereksiz hareketlenen kamera oyunlarının olmadığı, her şeyin kıvamında seyrettiği ender filmlerden. Tüm bu başarı bazı mantık hatalarının ve boşlukların göz ardı edilmesine yol açıyor.

Film Ali Osman’ın olduğu kadar Devran’ın da filmi olmuş. Onun sınırsız kötülüğüne karşın kötü olmasının gerekçelerini öğreniyoruz, zalimliğine karşın biraz sevgi için tüm işlerini bozarak nasıl sonunu hazırladığına tanıklık ediyoruz. Tüm bu karakter ayrıntıları karton bir kötü adam olmasının karşısında duruyor. Öykünün diğer ağırlık noktası ise baba oğul ilişkisine dayanıyor. Hiç görmediği bir babayı keşfeden bir oğul, geçte olsa onun koruyuculuğunun altına girmesi duygu sömürüsüne sapmadan veriliyor.


Tüm oyuncu performanslarının birinci sınıf olduğu bir film. Şener Şen her zamanki kararlı, etik karakteri aksaksız oynuyor. Yer yer içine düştüğü hafıza kaybı sahneleri karakter dokusunu zenginleştiriyor. Sürmeli de efemine bir karakteri canlandıran Rasim Öztekin sempatik ve çok canlı oynuyor. Şen kadar sahne alan İmarzalıoğlu kötü adamı çok isteyerek oynuyor. Her aktörün kariyerinde kötü adam rolü mutlaka olmalı.

Film gibi film tanımlamasını hak ediyor Kabadayı.


Emin Yeğinboy

No comments:

Post a Comment