yazarlar

BAKİRE KRALİÇENİN ALTIN ÇAĞI

BAKİRE KRALİÇENİN ALTIN ÇAĞI

 12 Aralık 2007 

ELİZABETH: THE GOLDEN AGE

YÖNETMEN: SHEHKAR KAPUR OYUNCULAR: CATE BLANCHETT, CLİVE OWEN, GEOFFREY RUSH, SAMANTHA MORTON.

Elizabeth, tarihin en başarılı ve en farklı kraliçe karakterlerinden birisi olduğu kadar kırk beş yıl gibi uzun süre İngiltere krallığıProtestan mezhebine mensup bir kraliçe olarak Katolik İngiltere’nin başında olmak hele mezhep kavgalarının zirve yaptığı bir dönemde kabus gibi bir durumdan alnının akıyla çıkmayı bilmiş.
Hint asıllı yönetmen Shekhar Kapur 1998 yılında tahta çıkışına kadar çektiği yaşamının bu kez altın çağını anlatıyor. Görkemli, asil, tutkulu bir anlatımla Elizabeth ‘i erişilmez fakat bir o kadar fırtınalı iç dünyasını Kate Blanchett in muhteşem performansında yansıtıyor. Bembeyaz teninin ardındaki kadınsı duygularını ödünsüz bir hükümdarlıkla örtmeyi başarabilen müstesna bir kadın olarak resmediyor.


Öykü Kraliçenin 27. saltanat yılında ülkesinin İspanya Kralı 2.Felipe tarafından sıkıştırıldığı bir dönemde başlıyor.İspanya’nın güçlü donanması ciddi bir tehlike arzediyor. Bu arada İskoçya Kraliçesi Maria Stuart ise İngiltere tahtı için Felipe ile iş birliği içinde olduğu bir dönem. Elizabeth her yandan sarılmış durumda fakat gönlünü ünlü kaşif7denizci7şair Walter Rsleigh gönlünü kaptırıyor. Kendi kurallarını nerdeyse çiğnemek üzereyken kendini mantığının emirleriyle geri çeker ve Raleigh yardımcılarından Bess ile yakınlaşır. Maria Stuart’ın düzenlediği suikast karşısında olağanüstü bir soğukkanlılık gösterir.Suikastın başarısızlığı Felipe’yi çileden çıkartır ve savaş için donanması yola çıkar.


Yönetmen Kapur olayların ortasında bir ikon karizmasında duran Elizabeth yaratmış. Avustralyalı Blanchett iktidarının yüceliğinde ve kadınsı ihtiyaçlarının girdabında bazen patlayan bir volkan bazen yalnız, tatminsiz bir kimliği canlandırmada yönetmeninin beklentilerini fazlasıyla gerçekleştiriyor. Tahtın arkasındakini yaşamını en az önündeki yaşamı kadar işleyen yönetmen onun acımasız ve ironik yönünü tatminsizliğine ve iç dünyasındaki yalnızlığına bağlıyor. Bu kadar uzun süreli bir iktidarın da ancak mantığın ve cesaretin bir zaferi olabileceğinin de altını çiziyor . Aşık olduğu fakat birlikte olmaya cesaret edemediği Walter Raleigh’i canlandıran Clive Owen karizmatik karakterlerinden birisini daha kişisel arşivine ekliyor. İkinci kez akıl hocası Francis Walsingham rolünde gözüken Geoffrey Rush ise kraliçenin çevresindeki entrikalarla kendine özgü gizemli duruşuyla başa çıkmasını biliyor. Kamera filmin atmosferine ayrı bir katkı sağlıyor ; sarayın sütunları arasında dikey ve yatay hareketler ile görkemi arttırıyor. Filmin seyircide yaratabileceği tek hayal kırıklığı fazla teatral bir akışı olması olabilir.


EMİN YEGİNBOY

No comments:

Post a Comment