yazarlar

EN BÜYÜK AMERİKAN KAHRAMANI



İLK YENİLMEZ:KAPTAN AMERİKA
YÖNETMEN:JOE JOHNSTON
OYUNCULAR: CHRİS EVANS, HUGO WEAVING, TOMMY LEE JONES, HAYLEY ATWELL.
          
Amerika en çetrefil zamanlarda fantastik süper kahramanlar çıkararak halkın moralini yükseltmeye, şovenizmi pompalamaya çalışan bir ülke. 1930 yılındaki ekonomik krizden  başlayarak,  İkinci Dünya Savaşı süresince yaklaşık 160 kadar çizgi roman kahramanı yaratılmış Kuzey Amerika’da. Önce “Superman” gelmiş arkasından gelen “Batman”, “Kaptan Amerika”, “Yeşil Fener” gibi süper kahramanların yıllık getirisi toplamda 300 milyon gibi müthiş bir rakama ulaşmış. Birçok yayınevi arasından başlangıçtan itibaren kapışan DC Comics ve Marvel kazançtan aslan payını alırlar. Her ikisi şimdi mücadelerini beyaz perde de sürdürüyor. Bunların içinde kulağa en milliyetçi gelen “Kaptan Amerika” şanına uygun olarak vatanseverlik duygularını körükleyen, her dönemin süper bir kahramanı oldu. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazileri temsil eden Kızıl Kelle’ye  karşı savaşan Kaptan Amerika soğuk savaş yıllarında Komünistlere karşı savaşır. Hatta Kızıl Kelle bile aniden komünist bile dönüşür. Vietnam Savaşında bile bir arkadaşını esirlikten kurtarmışlığı var Kaptanın. 11 Eylül sonrasında bu kez Arap kökenli teröristler yeni düşmanları olur. Her zaman Amerika’nın menfaatleri için iş başındadır Kaptan.
    
Kaptan Amerika’nın öyküsü, gerçek adı ile Steve Rogers’un, İkinci Dünya Savaşı’na katılarak vatanı için savaşmak istemesiyle başlar. Orduya gönüllü olarak müracaat eder fakat aşırı cılız bulunur ve kabul edilmez. Gururu kırılan Steve, Dr. Erksine adında bir bilim adamının yönettiği Yeni Doğuş adını verdiği programa yazılır. Güçlendirici serum ile süper askerler yaratmayı deneyen bilim adamı dürüst ve vatanseverliğinden dolayı Steve’i seçer. Deney sonunda Steve kas yığını, süper güçlerle donanmış bir askere dönüşür.
Amerikan şovenizmi ve militarist kısmı göz ardı edilecek olursa başarılı bir dönem filmi ”İlk Yenilmez: Kaptan Amerika”. İlk bölümde Steve’in geçirdiği evrim sonrası katıldığı orduya teşvik şovları, yerini ikinci bölümde tam bir aksiyon şölenine bırakıyor. Uyarlamaların sorunu olabilecek çizgi romandaki ruhun kaybı izlenmiyor. Her kare çizgi romandan fırlamış bir kare gibi , dönemi yansıtan renkler mükemmel. Öyküye en başından başlanması da iyi bir seçim olmuş. Bir sonraki bölümde Kaptan Amerika diğer Yenilmezler ile birleşecek. 
Chris Evans’ın kaslı vücüdu Steve’in cılızlık dönemi sahnelerinde dijital yöntemler ile küçültülmüş. Chris Evans kahramanın ruhunu kapmış, iyi niyetli, çekingen ve dürüst bir karakter portresi çiziyor. Kızıl Kelle’de abartılı bir çizgi roman kötüsünü oynayan Hugo Weaving mükemmel. Daha önce Jurassic Park 3 , The Roketer, Hidalgo gibi macera filmlerinden deneyimli yönetmen Joe Johnston devamı gelecek bir şekilde sonlandırıyor ilk bölümü.
Baştan itibaren 3D çekilmemesi filmin en büyük dezavantajı. Başarılı bir süper kahraman filmi.
               
     

No comments:

Post a Comment