yazarlar

DON'T MESS WITH ZOHAN

ZOHAN'A SAKIN OLA Kİ BULAŞMAYIN!

 21 Ağustos 2008 

Yönetmen: Dennis Dugan Oyuncular: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chiqui, Rob Schneider Kaba saba Amerikan komedilerini sever misiniz bilmem (şahsen nefret ederim), işte 'Zohan’a Bulaşma

Adam Sandler tipine uyan samimi, doğal karakterler ile bilhassa genç kuşakta sevilen bir oyuncu. Bu kez canlandırdığı 360 derece farklı bir karakter ile şaşırtıp, hayal kırıklığı yaratıyor. Anlaşılması güç şivesi, itici saç şekli, sıklıkla popo/penis dışarda dolaşması hele hepsinin üstünde yaşlı kadınları mutlu eden jigolo özelliği ile saç baş yolduran bir karaktere dönüşmüş. James Bond parodisi olan bir ajan tiplemesinden Shampoo (1975) filmindeki çapkın kuaför George Roundy benzeri bir başka tipe (Warren Beatty) geçiş yaparken her şeyi fazlasıyla abartmış.

Mossad’ın en başarılı anti terör ajanı saç stilisti olma tutkusunun peşinden gider Amerika’ya sığınır, üstelik sahibesi Filistinli bir kuaför dükkanında çalışmaya başlarsa ne olur? Kağıt üzerinde oldukça iyi gözüken bir tema ne yazık ki kaba bir mizah anlayışına kurban edilmiş. Sandler ile öncesinde üç film çevirmiş olan yönetmen Dennis Dugan bu kez daha fazla aksiyon ve daha farklı ve çarpıcı karakterler yaratma çabasına girmiş. Big Daddy, Happy Gilmore, Chuck and Larry gibi Sandler/Dugan ortaklığından eğlendirici ve başarılı sonuçlar çıkmıştı. Big Daddy’deki fedakar ve samimi kimlik Sandler ile özleşmişti. Gittikçe muzırlaşan, penisini sık sık tutan karakterler Sandler imajını ciddi olarak sarsıyor.

Öykünün karakterler dışında en büyük sorunu taraf tutmada ortaya çıkıyor. Finale dek bombacı, kötü terörist olarak çizilen Arap kökenli tiplemeler (karikatüre daha yakın duran karakterler) bir anda sorunsuz, sevecen insanlara dönüşüp İsrail karşıtları ile halvet oluyor. Onları birbirine düşüren kötü emperyalist Donald Trump benzeri Amerikalı Walbridge (Michael Buffer) her şeyin müsebbibi oluyor. Ne şiş yansın ne kebap yansın şeklinde şişirme bir mesaj ile Dugan meseleyi toparlamaya çalışmış. Zohan ve Filistin asıllı Dalia arasındaki aşk tabii ki her şeyin üstüne tüy dikiyor. Bir dünya problemi daha bu şekilde çözülüyor.

Diğer abartılı bir karakter olan Filistin ajanı The Phantom’u canlandıran John Turturro (esasında karakter oyunculuğunu neden kenara koydu, bilinmez) da karikatür bir figür olmanın ötesine geçemiyor. Filmin en oturmuş ve güldüren karakteri Rob Schneider’in oynadığı Filistin asıllı taksi şoförü.
Derin ve anlamlı işlenebilecek bir konu ne yazık ki çöpe atılmış. Slapstick (durum komedisi) bile olmayı başaramayan abartılı bir komedi.

Emin Yeğinboy

No comments:

Post a Comment