yazarlar

RIGHTEOUS KIL

DAĞ FARE DOĞURMUŞ!

 10 Ekim 2008

KOPYA CİNAYET(LER)-RIGHTEOUS KIL

YÖNETMEN: JON AVNET OYUNCULAR: ROBERT DE NIRO, AL PACINO, JOHN LUGUIZAMO, DONNIE WAHLBERG

1995 yılında Michael Mann’ın yönettiği Heat’de biraraya gelen Robert De Niro ve Al Pacino tadı damakta kalan bir Öykü kurgusu her iki aktörü mümkün olduğu kadar birlikte tutmaya özen gösteriyor (istiyor). Tek sorun senaryonun tıkır tıkır yürüyecek bir öyküye sahip olmaması. Seyircinin tahmin edebileceği adımlar kısa sürede şekilleniyor. Her şey tekdüze bir anlatım ve entrika üzerine kurulu.

Uzun yıllardır polis teşkilatında birlikte çalışan Turk (RobertDi Nero) ve Rooster (Al Pacino) artık emeklilik dönemine gelmişlerdir. Bir anda başlayan seri katil cinayetleri ve geride bırakılan şiirler her ikisini de ilgilendirmeye başlar. Öldürülenler genelde suçlu olup adaletin pençesinden bir şekilde yırtanlardır. Suçluların cezalarını bulmaları her ikisinin de hoşuna gider fakat hukuk yine de tecelli etmelidir. Cinayetler ile ilgilenen genç iki detektif Simon Perez (John Luguizamo) ve Ted Riley (Donnie Wahlberg) suçlunun kesinlikle bir polis olduğuna inanmaktadır.

Ortaya çıkan bir gerçek var bu filmde. Efsanevi iki aktörü ne şekilde olursa olsun, içi boş ve anlamsız diyaloglar ile karşı karşıya veya yan yana getirirsen sonuç hayal kırıklığı olur. De Niro ve Pacino çok konuşuyorlar ama hiç birisi Michael Mann filmindeki on-on iki dakikalık tek bir diyalog kadar etkileyici değil.

Diğer bir sorun sürpriz olması gereken finalin filmin ikinci yarısından itibaren anlaşılması. Seyirciyi yanıltmak adına baştan itibaren De Niro’nun konuşmasını gösteren güvenlik kamerası kaydı bu andan itibaren etkisini kaybediyor. Seyirciyi ters köşeye yatırma gayreti boş bir hamle olarak kalıyor. Bu durum Avnet gibi deneyimli bir yönetmenin başına geliyorsa tek olasılık kalıyor geriye. Her iki oyuncuyu biraraya getirme gayreti senaryonun ve yönetmenin önüne geçmiş. Oyunculuk Pacino lehine daha iyi işliyor. De Niro kendisinden alışılmış minimal (hatta çok minimal) performanslarından birisini adeta mesai saatleri kapsamında oynuyor. Pacino ise daha çok yönlü bir oyunculuk ile bir adım önde.

İki usta oyuncu bir kahvede oturup yalnızca sohbet etseymiş çok daha etkileyici diyaloglar olabilirmiş. Yine de, bu film iki oyuncuyu seyretmek için iyi bir fırsat.


Emin Yeğinboy

No comments:

Post a Comment