yazarlar

AŞK İNSAN HAYALLERİNİ AŞAR


AŞK TESADÜFLERİ SEVER


Yönetmen : Ömer Faruk Sorak
Oyuncular : Mehmet Günsür, Belçim Bilgin, Ayda Aksel, Altan Erkekli,Yiğit Özşener.
Aşk insan hayallerinin sınırlarını aşar. Kimi, ne zaman, ne kadar seveceğini kim hayal edebilir ki ? O nerededir, acaba onunla yollar kesişecek midir ? Bu yüzden insanlar aşkın tesadüfleri sevdiğine inanır ve inanmak ta ister. Bu alt metine sıkı sıkıya sarılan bir film “Aşk Tesadüfleri Sever”. Deniz ve Özgür’ün doğumdan başlayarak yaşamları kesişmiştir. Her ikiside olgunlaşmayan çocukluk aşklarını 25 yıl sonraki karşılaşmalarında hatırlar.
 


Yönetmen Ömer Faruk Sorak ve görüntü yönetmeni Veli Kuzlu, günümüzde yaşananları dinamik bir anlatımla sunarken, geçmişte yaşananları pastel renklerde geriye dönüşler ile hatırlatıyor. Sokak aralarında lastik top peşinde koşan çocuklar, mahalle bakkalı, seyyar yoğurtçu, vesikalık fotoğrafların değişmez adresi fotoğrafçı, hepsi masumiyetin bir parçasını yaşatıyor seyirciye. Geçmişin Ankara’sı bir masal dünyasını andırıyor adeta. Orta halli aile yaşamının sadeliği, orta yaş seyircinin tüm anılarını tazeliyor. Çocukluk ve gençlik dönemlerini canlandıran oyuncuların sempatik performansları yetmişli yıllara götürüyor seyirciyi. 
Mehmet Günsür ve Belçim Bilgin iki sevgilide mükemmel bir uyum yakalamışlar. Sade, akıcı, samimi oyunculukları öyküye can veriyor. Bilhassa Günsur  tüm vücut dili ile kasmadan nasıl erkek sevgili oynanır dersi veriyor adeta.  Belçim için de aynı sözleri tekrarlamak mümkün, kanımca artık çok filmde karşımıza çıkacak. Her biri Altan Erkekli, Şebnem Sönmez, Ayda Aksel, Hüseyin Avni Danyal gibi usta isimlerden seçilmiş yan karakterler de dikkat çekici performanslar sunuyor.

Film, final bölümüne kadar duygusallığı gerçekçi bir düzeyde götürmeyi ve seyirciyi etkilemeyi başarıyor. Son virajda dramatik ve ağlatıcı bir final yakalama çabası her şeyi bozuyor. Aşkın sahiciliğine inanan seyirci kendisini bir anda Yeşilçam modeli, ağdalı bir melodramın kucağında buluyor. Tesadüfler oldukça abartılmış. “Issız Adam” ve “Babam ve Oğlum” un özendirdiği gişe beklentisi bağımsız , inandırıcı bir finali baltalıyor mu diye düşündürüyor.
Müzik, öyküye mükemmel bir destek veriyor. İçerik ile uyum gösteren parçaların seçiminde Ozan Çolakoğlu bilinen ustalığını tekrarlamış.Filmin senaryosunun yazılmasına esin kaynaği olan Bülent Ortaçgil'in "Eylül Akşamı" şarkısını Günsur seslendirmiş. 
Bol geri dönüşler, öyküye ustaca emdirilmiş, eklenti durmuyor. “Yaşamın çerçevesinin içine hangi resmi yerleştirdiğin önemlidir” diyor Özgür’ün babası (Altan Erkekli), ölümünden önce kaydettiği kasette. Finalde son karede Özgür de sevdiği şeyleri yerleştiriyor çerçevenin içine.
Özenle çekilmiş, bu gün ve geçmiş arası hoş duygular yakalayan iyi bir melodram.         

No comments:

Post a Comment