yazarlar

MAMMA MIA

AMAN TANRIM, ABBA GERİ DÖNDÜ!

 25 Temmuz 2008 

MAMMA MIA

Yönetmen: Phyllida Lloyd Oyuncular: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard, Colin Firth, Amanda Seyfried ‘Bir Rüyam Var – I Have a Dream’ şarkısı ile başlayan bir filmin nasıl olması beklenir?

Abba grubunun şarkıları üzerine kurgulanmış hikayesiyle sadece Amerika’da 170 şehirde oynanmış ve milyonlarca seyirciyi çekmiş bir sahne müzikalinin sinema uyarlaması. İlk kez 1999’da Londra’da sahnelenen ‘Mamma Mia’ bir yıl sonra Kuzey Amerika’ya geçmiş ve parlak kariyerine başlamış. Artık sahne misyonunun sonunda sinemaya taşınmış olan müzikalde sinemanın oldukça kıdemli oyuncuları dans edip, şarkı söylüyor. Hem de oldukça dinamik ve başarılı performanslarla. Maryl Streep önderliğinde Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard, Colin Firth, Julie Walters, Christine Baranski gibi kıdemliler karşısına Amanda Seyfried, Rachel McDowall, Dominic Cooper gibi genç nesil oyuncular yer alıyor. Öykünün akışı içinde karakterler arasındaki düşünce ve duygular Abba şarkı temaları ile destekleniyor. Yıllardır kulağımıza yerleşmiş şarkıların yarattığı çoşku filmin en büyük silahı . Bir ‘Fernando’yu ‘SOS’ i veya ‘Dancing Queen‘i kim unutabilir. Veya tekrar dinlemekten zevk almaz. Filmin en büyük artısı eserin Broadway ayağını yöneten Phyllida Lloyd’un sinemada da yönetmesi.

Donna (Meryl Streep) ve kızı Sophie (Amanda Seyfried) bir Yunan adasında pansiyon işleterek yaşamlarını sürdürmektedir. Babasını hiç tanımamış olan Sophie annesinin günlüğünden gizlice öğrendiği üç baba adayını gizlice yazdığı bir mektupla düğününe davet eder. Amacı kimin babasını olduğunu bulmaktır. Birbirinden çok farklı dünyaları olan üç baba adayı adaya gelmekte gecikmez. Fakat işler daha da karışır annesinin kaprisleri , iç dünyasında kopan fırtınalar , arkadaşlarının meseleye karışması tam bir curcuna yaratır.

Böyle bir curcuna Akdeniz klimasında çekilen bir müzikal için ideal. Güneş , deniz, sarp kayalar kartpostalında Abba şarkıları söyleyip, dans eden insanlar seyirciyi kolayca aralarına alıyor.

Eğlendirmeyi amaçlayan çoğu film gibi ‘Mamma Mia’da kendisini çok ciddiye almıyor. Olay örgüsünde mantığı zorlamak yersiz. Diyalogların aniden Abba’nın bilinen bir şarkısına dönüşmesi, arka planda şarkılara dans ve vokal ile eşlik eden ada halkı (ortaya çıkan bu insanlar gerçekten eğlenceli), Brosnan gibi şık sahnelerin oyuncusunun sınırlarını zorlayarak şarkı söylemesi, adanın doğal güzelliği, Julie Walters gibi yaşını başını almış bir oyuncunun mükemmel dans performansı sahneleri eğlendirme adına başarılı işler olmuş.Sonuçta sahne müzikallerinin beyaz perde uyarlamalarının asla sahnedeki kadar başarılı olmadıklarını da unutmamak lazım. Maryl Streep, hafif hüzünlü bakışları ve vücut diliyle hayatta tek başına ayakta kalmayı başarmış hafif huysuz bir karakterle mükemmel uyum içinde. Kızı Sophie de Amanda Seyfried sevimliliği ve capcanlı oyunculuğu ile filmin en dikkat çeken oyuncusu. Baba adayları için Skarsgard, Firth, Brosnan iyi seçilmiş bir üçlü. Bir de Brosnan şarkıcılık yeteneğini çok zorlamasaymış…



Emin Yeğinboy