yazarlar

İndiana Jones: Kristal Kafatası Krallığı

 

 25 Mayıs 2008 

ESKİ DOST YENİDEN ARAMIZDA

Yönetmen: Steven Spielberg Oyuncular: Harrison Ford, Cate Blanchett, Karen Allen, Shia LeBoeuf, John Hurt

On dokuz yıllık aradan sonra İndiana Jones döndü. Hem de şanına uygun bir şekilde. Hızlı, dinamik, vurdu mu deviren

Bu kez hafif kırlaşmış saçlarıyla ellili yıllarda karşımıza geliyor Jones. 1957, Amerika/Rusya arasında soğuk savaşın hüküm sürdüğü yıllar. Güneybatı çölünde askeri bir üsse Ruslar baskın yapar. Yanlarında rehin getirdikleri İndiana Jones ve yardımcısı Mac (Ray Winston) vardır. Ruslar ve para psikolog liderleri İrina Spalko (Cate Blanchett) Kutsal Hazine Avcıları macerasının sonunda İndy’nin Amerika’ya getirdiği kutsal sandığın peşindedir.

Yılların akışıyla, Kırbaçlı Adamın geleneksel düşmanları olan Nazilerin yerini Ruslar almıştır. Soğuk savaş döneminde Amerikan paranoyasına dönüşmüş olan komünist avı İndiana Jones’u bile hedef alır hale gelmiştir. Marshall Kolejindeki işini kaybetme noktasına kadar gelen kahramanımızın tek çıkışı bir süre çevresinden uzaklaşmaktır. Lucas ve Spielberg serinin her filminde dönemin arka plandaki olaylarına yüzeysel olsa da şöyle bir dokunmuşlardır. Son Macera’da Nazilerin kitapları yakması, Kırbaçlı Adam’da tarikat vahşeti gibi… Onu çevreden uzaklaştıracak neden kendiliğinden ortaya çıkar. Kutsal Hazine Avcıları’nda kendisiyle onca tehlikeye atılan eski göz ağrısı Marion’un motosikletli ve deri ceketli oğlu Mutt (Shia LeBoeuf) Peru’ya kayıp altın şehri keşfetmeye gitmiş ve ortadan kaybolmuş Profesör Oxley (John Hurt) için yardım ister. Artık deri ceketi ve şapkayı tekrar giyme zamanıdır. Kahramanlarımız Güney Amerika’da yalnız kalmazlar. Ruslar burada da karşılarına çıkar. Akator uygarlığının ünlü kristal kafataslarını ele geçirerek dünyaya hakim olma ihtirası gözlerini döndürmüştür. Rus İrina Spalko İndiana karşısına çıkan ilk kadın düşman. Ama ne düşman. Önceki maceralarındaki kötüler Fransız Arkeolog Rene Belloq, Tungee tarikatı lideri Mola Ram, Kutsal Kase peşindeki aristokrat Donovan bu medyum kadının kötülüğü karşısında ana okulu çocuğu kadar masum kalır.

Yeni İndiana Jones serinin tüm klasik öğelerini kullanıyor; karanlık dehlizler, tuzak dolu tapınaklar, dev karıncalar, akrepler, zehirli ok atan yerliler, dev şelaler… Geleneksel araçlar üzerinde aksiyon bir kez daha askeri bir zırhlı araç üzerinde vuku buluyor. Kılıç düellosundan her türlü dövüşe kadar zenginlik içeren bir aksiyon menüsü. Eskileri hatırlarsak Son Macera’da askeri bir tank, Kırbaçlı Adam’da maden vagonu, Kutsal hazine Avcıları’nda yine askeri bir kamyon final aksiyonlarının araçları olmuştu. Lucas ve Spielberg farklı bir final ile geleneksel İndiana Jones ruhuna ters düşüyor. Çok sevdikleri bilim kurgu bir şekilde bu serinin dışında kalmalıydı. Marion ve İndy’nin tekrar bir araya gelmeleri filmin en hoş sürprizi oluyor.

Eski dost(lar) ile tekrar karşılaşmak keyif verici bir olay. Yılın en renkli ve eğlenceli filmlerinden birisi.

Emin Yeğinboy

SİDNEY LUMET 'in MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ

SİDNEY LUMET 'in MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ

 20 Şubat 2008 



Şeytan Duymadan Önce (Before the Devil Knows, You're Dead)

Yönetmen: Sidney Lumet
Oyuncular: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei

Anne ve babaya ait dükkanı soymak, bu nasıl bir iş? Toplumsal yozlaşmanın son durağı olmalı bu!

Sinematografisinde yönettiği 70 sinema ve TV filmiyle en verimli yönetmenlerden olan Lumet'i en iyi 12 Öfkeli Adam 1957), Serpico (1973), Köpeklerin Günü (1975), Küheylan (1977), Şebeke (1977) gibi filmler tanımlar.



Doksanlı yılları vasat yapımlarla sessiz geçiren usta nihayet klasını konuşturan bir filmle geri dönüyor. Coen Kardeşlerin başyapıtlarından sayılan Fargo‘dan anımsadığımız beceriksizce planlanan bir aile içi soygunu, Lumet zaman içinde geriye dönüşler ile anlatıyor. Her bir karakter için soygun öncesine giderek içinde bulunduğu çıkmazı ayrıntılarıyla anlatıyor.